Førdestemnet 2020

Postet av Førde IL - Symjing den 21. Sep 2020

I eit ellers andersledes idretts år, og i jubileumsåret til Førde IL, så fekk symjeklubben arrangert det årlige Førdestemnet. Med godt smittevern, ingen publikum og minimalt med funksjonærer, så gjekk stemnet meget bra under dei forutsettningane som har vore. Dommarane var tidtakarar, slik at det ikkje vart for trangt for dei voksne funskjonærane. Symjarane vart slusa inn med god avstand seg imellom, og det vart ingen trengsel rundt start området.

Svømmerne har hatt litt forskjellig oppladning til stemnet, og mange har venta på å få ein slags restart og få vite kor dei ligger an i løypa for å kvalifisere seg til LÅMØ, UM og eventuelt NM. Nokre fekk nok ein liten ekstra motivasjons boost, og andre fekk stadfesta at det slett ikkje var så ille som ein skulle tru, no med ca eit halvt år uten stemne. 

Anders Scheflo Kvåle (05) kvalifiserte seg sågar til NM ungdom i Tromsø på 100 medley. Han satte også ny pers på 200 medley. 

Rekruttane var også med, og resultatene deiras finn du her på Resultatliste Rekrutt 2020.pdf 

På bildet ser vi dommarene som også fungerte som tidtakarar. Dermed vart det ikkje noke problem med avstandsregelen for voksne funksjonærer.


0 Kommentar

Nyhetsbrev nr 1 Førde IL Symjing

Postet av Førde IL - Symjing den 1. Sep 2020

Det skjer mykje i symjeklubben, og vi har tenkt på tidlegare at eit nyhetsbrev kan være ein fin måte å informere og vise medlemmane i klubben at det jobbes godt i klubben. Så her kjem det første nyhetsbrevet.


Symjeklubben har økt med ca 20% deltagere på symjekurs samenlikna med samme periode i 2019. Det er en kjempe økning som vi er veldig glade for. Symjeklubben har vore veldig synlege i fleire medie bilde i sommer, og det har vore stort fokus på symjeferdigheter ifbm. mange drukningsulykker.

Sommerens gratis symjekurs kor vi hadde ca 160 barn innom hallen har også vore ein inngangsport til symjekurs i haust, da alle fekk melde seg på med fortrinnsrett til kursa. No er klubben i ein situsjon der vi har neste alle kurs fulle. Det er berre nokre få ledige plassar igjen på  enkelte kurs. 

Vi har som mål at alle skal få plass, så vi streber oss etter å gje alle eit tilbod. Stupekursa har vore populære, og vi har også der ein fin gruppe med nye stuparar. Vi håper på fleire som vil stupe, og det er nokre ledige plassar på kursa på onsdagar. Klikk på linken Påmelding stupe og symjekurs for å komme til påmelding. Albatross gjengen som er på tredje nivå stup, skal få seg nokre turar til Bergen for å få tatt nokre øvelser i AdO og få øve seg i eit skikkelig stupebasseng. Førde manglar som kjent ein 3 meter, og har ikkje dei rette faselitetane til stupe trening, men vi gjer så godt vi kan med det vi har. 

Også baby og småbarn kursa blei fort fullteikna. Der har vi oppretta eit ekstra kurs for 2-4 åringane. Hvis det blir nødvendig, så vil vi også sjå på om vi kan åpne eit baby kurs til, men det kjem an på kor mange som står på venteliste.

Konkurranse gruppa har hatt eit aktivitets tilbud gjennom heile sommaren. Det har vore litt så som så pga corona situasjonen, men vi er no igang ihvertfall. Det frykta frafallet har ikkje vore så stort, og vi håper at dei som har vert på ein lang pause, snart finner ut at svømming er ein livslang idrett som ein aldri slutter heilt med. Det har vore både grill sammenkomster og pizza kvelder med svømmerne no i starten. Svømmerne har fått høre hvordan trenerne ser for seg at sesongen kommer til å bli, og dei får være med å påvirke hvordan deiras treningshverdag skal se ut. Vi har alltid hatt mange unge svømmere, så det er eit mål og viktig for klubben å beholde dei så lenge dei er busett i Førde.

Trener gruppa er solid og god. Det er kommet til noen nye trenere, medan noen er gått ut. Klubben har fordelt ansvaret ut i gruppa på fleire hoder, slik at ikkje nokre få skal sitte med alt. En del av gjennoppstarten etter corona stenginga har gått med på å se på organiseringa av trenings hverdagen til svømmerne. I mange år har klubben hatt hovedtrenere/programskrivere, men tida er no inne for at dei som står på kanten tar meir ansvar. Vi er i ein god situasjon der største delen av trenerne har tatt trener 1 utdannelse, og virker å være veldig motivert til å bidra og skape eit godt treningsmiljø i klubben. Det er mykje kompetanse i klubben, både av tidlegare svømmere, men også engasjerte foreldre. 

 12-13 September skal klubben arrngere Førdestemnet. Påmelding til dette er 2 september, og vi er veldig spent på hvor stor deltaking det blir. Vi har forberedt oss godt til dette stemnet med tanke på smittevern, og vi er sikre på at det kommer til å bli eit veldig bra arrangement. Dette blir siste prøven vår før LÅMØ 2021, som vi skal arrangere i Mars.


0 Kommentar

Open Water vettreglene til NSF

Postet av Førde IL - Symjing den 4. Jun 2020

No er sommeren på trappene og mange skal ut i åpent vann og svømme. Da er det viktig å følge Open Water vettreglene.

1. Svøm aldri alene.
2. Svøm langs land.
3. Kjenn dine begrensinger.
4. Meld fra hvor du svømmer.
5. Vis respekt for vær, temperatur, strøm og forhold.
6. Lytt til erfarne svømmere.
7. Lytt til kroppen, ta hensyn til dagsform.
8. Ikke svøm i farvann med ferdsel av motoriserte båter.
9. Vær så synlig som mulig. (Husk signalfarget badehette)

Desse reglane er veldig viktig å ta med seg. Alt for mange legger ut på svømmeturer alene og uten å si fra hvor de svømmer, også går det ikke som planlagt. Hvis en er på joggetur og ikke føler seg så bra, så kan en stoppe. men har en svømt langt utpå fjorden, så må en jo faktisk svømme til land for å stoppe. Har en med seg en open water bouy, så kan en ha med seg telefonen for å ringe etter hjelp, selv utpå vannet. En kan ha med joggesko for å gå tilbake om en går på land ett annet sted, og en kan ha med mat og drikke hvis en går energi tom. Den kan fungere som hvilepute om du er sliten, da kan en legge seg på rygg og bare bruke beina mens en har hodet på puten og slapper av.
Husk også solkrem på eksponert hud (vannfast) svømmer en i sterk sol, så blir en solbrendt på hender, føtter og i ansiktet.

Tenk også over hvis du ligger på en strand, ser over på andre siden av vannet og tenker det hadde vert gøy å svømt over. Hvis du blir kald, får krampe, eller ikke klarer å svømme videre av en eller annen grunn. Du kan ha svelgt en bølge. Du har gjerne svømt i 3-4 minutter og er noen hundre meter fra land. De på stranden er fult klar over at du er der ute, for du har jo sagt ifra hvor du svømmer. Du roper om hjelp (hvis du klarer) og du veiver med hendene på hjelp. På en joggetur, så hadde du lagt deg ned på bakken, og nærmeste person hadde ilt til, ringt etter sykebil og du hadde klart deg ganske bra. I dette tilfellet, så i bestefall hadde du klart å holde deg flytende til en av de på stranden hadde brukt 3-4 minutter på å komme seg ut til deg. (fra de skjønte at de måtte hjelpe deg) De måtte gjerne ta med en flytbar ting og svømme med den ut. (legg til noen minutter til før de er komt ut) Noen har ringt etter reddningshelikopter, og i bestefall har du holdt deg flytende til reddningshelikopteret hadde komt om 1 time elns. (ikke alle strender har en båt liggende klar til å kjøre ut for å hente deg)
Hvis du ikke klarer å holde deg flytende og du ikke klarer å gi beskjed til land om at du trenger hjelp, du har ikke på deg noe som kan gi deg oppdrift.... Hvor er du da etter noen minutter?
0 Kommentar

Vårduppen på Eid 2020

Postet av Førde IL - Symjing den 1. Mar 2020

Vårduppen gjekk av stabelen på skuddårsdagen og førte symjarane inn i våren med mykje god symjing. Førde IL Symjing stilte med 23 approberte symjarar på Eid denne gangen og fire rekruttar.

av dei elste symjarane, så var det Simen Furesund Grimeland (04) som nok kunne smile breiast etter helga. Han kom under minuttet for første gang på 100 fri på ein individuell start, han har vore under på stafett tidlegare, men no kom han inn på 58:83. Han persa også på 50 fri på søndagen med tida 26:44. Der tok han sølvet forran Reinert. Simen tok med seg heim 2 gull fra Eid. Reinert Erland (04) har begynt å få litt forbedring i symjeformen, og han leverte tider han ikkje har vert i nærheten av siste året. Han satte også pers på 50 fly og 200 fri. Han tok med seg heim 4 gullmedaljer på sine 6 starter. på både 200 bryst og 200 medley, så melder han om tider nær pers, så no skrur han på forventningene framfor LÅMØ. Artur Grzebieluch (04) setter pers på 50 fri og får også sølv på 100 fri.

På stafetten 4x50 fri, så blir i tilleg til dei tre 04 gutane, også Anders S. Kvåle (05) med på laget. Dei kommer inn på fine 1:49:72 og tar gull på denne øvelse, Dramaet i denne øvelsen skulle imidlertid skje i det foregående heat der Førde hadde to lag med litt yngre symjarar. Laga symde heilt likt på alle etappar, og det skulle ei god vendig til fra Ludvik Guldhav (06) på siste etappe til, for at laget hans skulle gå av med denne prestisje fylte heat seieren. I mål skiller det mindre enn to sekund.

Det var to mix stafetter, og der stakk Førde av med seieren på begge stafettene. På laget symde Simen, Maren, Reinert og Sunniva.

Damene til Førde stikker av med seieren på 4x50 fri, og dei gjer også mykje bra individuelt. På laget symde Ingrid, Jenny, Maren og Natalie. 

Natalie Råheim(09) (på bildet under) leverer igjen eit godt stemne. Hun svømmer inn til streke tider på alle sine øvelser, og er også yngste deltager på jente sida på 800 fri. Der svømmer hun inn til sterke 13:31:94, og det er bare registret 3 svømmere i hennes årsklasse i Norge som har gjennomført 800 fri i konkurranse. Natalie tar seieren i alle øvelsene hun stiller opp i , og tar heim heile 9 gull medaljer.

Teodor Monsen (09) svømmer nesten alle øvelser, men leverer også han ett meget godt stemne. Einaste øvelsen han ikkje deltar på er 200 buttefly. Han setter 6 nye perser og får registret sin første 800 fri med tida 15:03:44. i gutteklassen 09 er det berre to gutar i heile landet som har fullført og fått tid på denne øvelsen. Teodor tar heim heile 8 gullmedaljar.

Sjølv om vi gjerne skulle hatt fleire rekruttar med til Eid, så var dei som stilte opp, veldig flinke. Dei leverer flott svømming med både gode tider, og viser fremgang på teknikken sin. No har klubben ein liten jobb å gjere for å få med fleire til neste stemne, og det skal vi klare. På bildet under har Andreas, Styrk, Viljar og Emma akkurat fått sine medaljer.

Lagleiar Andrè Monsen kjørte bussen som alle symjarane var med på. 

Etter at rekruttane var ferdig med søndagens øvelse, så ville Anders, Reinert og to Eidarar Daniel vindfjell og Eirik Karlsen prøve seg på krinsrekorden på 4x50 fri. Dei kom inn mindre enn 2 sekund bak rekorden, men dei har ein draum om ein dag å slå denne rekorden. Det ville blitt uoffesielt ny rekord siden dei ikkje syme på samme lag, men dei ville no prøve uansett.


0 Kommentar

Stuparane til Bergen på treningstur.

Postet av Førde IL - Symjing den 1. Mar 2020

Stuparane til Førde IL Symjing var ein på ein treningstur til Bergen. Der hadde Bergen Stupeklubb, som er Norges beste stupeklubb, laga til eit meget flott opplegg for våres stupere. Bakgrunnen for at dei reiste til Bergen, var at i Førde så finnes det ikke noen trampoline som dei kunne trene på. I Bergen så har de alt utstyret en stupeklubb trenger + litt til for å komme på ett meget høyt nivå. 

Bergen Stupeklubb stilte med to instruktører, ei som har deltatt i OL to ganger, og ein av topp instruktørene/trenerne i klubben. Stuparane fekk prøve seg på hoppegrop, ei grop med skummputer som dei kunne hoppe og falle nedi. Dei fekk også testa ut trampoline og diverse øvelser på eit slikt sprett golv. 

Etter land treninga, så vart det også litt stuping og hopping i det store stupebassenget i AdO. Der fekk dei prøve seg fra 3 meter og lavere. Fleire hadde aldri vert så høgt som 3 meter, og nokre fekk til sitt første stup fra 3 meter. Etter treninga, så fekk dei utdelt diplomer for vel gjennomført økt. 

Stuparane hadde det så gøy i Bergen at dei vil tilbake mange ganger. Eit slikt annlegg kan ein berre draume om i Førde, men ein del apparater kan ein sjølvsagt få til om ein veit kva knappar ein skal trykke på. For stupmiljøet i Førde som er eit veldig ferskt og ungt miljø, så ville det å få ei hoppegrop, trampoline og 3 meter tårn være gull verdt. Slik vi har det idag, så må ein til Bergen for å trene på dei måla ein skal oppnå i stupskolen.

Om du som leser dette har lyst å prøve stuping, så kan ein melde seg på stupekurs i Førdehuset. Kurset heiter Svale, og einaste krav, er at ein klarer å komme seg inn til kanten i bassenget for eigen hjelp. For noken, så høyrest det skummelt ut å stupe, men her begynner vi heilt på lavaste nivå, og det er mykje hopping og lite stuping til å starte med. Så blir det meir og meir utfordrande etterkvart.

Under kan ein sjå litt bilde fra stup treninga i Bergen


0 Kommentar

Levert avIdrettenOnline