LÅMØ Vest 2019

Postet av Førde IL - Symjing den 17. Mar 2019

LÅMØ Vest 2019 ble en helg med mange inntrykk. Klubben reiste med 12 symjarar til Karmøy, for å delta på den årlige LandsdelsÅrsklasse MØnstringa. Dei beste fra Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane møttes til dyst i 5 øvelser. I Norge er det 5 regioner, og dei 30 beste etter dei 5 stemna i kvar årsklasse 13-16 år, blir kvalifisert til ÅM i Juni, der dei møtes på dei samme øvelsene for å kåre ein lands vinner sammenlagt.

Dei to 2008 deltakarane Agathe hvidsten og Bendik Håland setter begge tre personlige rekorder. Dei var med på sitt første LÅMØ, og det er ganske skummelt å varme opp og delta på ein slik mønstring. Dei opplever over 300 svømmere i bassenget på ein gang, og det er som ei kokende gryte med bobler og svømmere rundt om heile tida. Dei har fått ein fin erfaring, og dei har fått kjenne på mesterskap følelsen.

Vi hadde fire 2007 deltakere. tre jente: Vilde Scheflo Kvåle, Jenny Bjørkhaug og Sunniva Skrede Hallanger. Dei gjorde sine saker veldig bra. Jenny var veldig uheldig å fekk eit mulig brudd i ein finger under oppvarminga, så ho har svømt med teipa finger i helga. Ho klarte allikevel å perse på 4 av 5 øvelser. Jenny har vist at ho er ein tøffing som tåler en trøkk. Vilde har også svømt veldig bra. Ho også perser på 4 av 5 øvelser, og setter ny LÅMØ klubbrekord i 12 års klassen på 200 rygg med tiden 3:09:74. Sunniva har gjort noen fantastiske tider i helga, og sitter igjen med 3 LÅMØ klubbrekorder i 12 års klassen. Ho tar rekorden på 400 fri med tida 5:40:50. På 200 bryst er den nye rekorden no 3:34:45, og på 200 medley er den nye rekorden til Sunniva 3:13:40. Ho perser på alle øvelser, og klatrer fra 21 plass, til 14 plass på rankingen fra før stemnet. Vetle Haram Malterud var den einaste guten vi hadde i 2007 klassen. Han setter også pers på alle sine øvelser. Vetle klatrer fra 15 til 9 plass på rankingen, og og han har så absolutt en lysende framtid i svømminga. Vetle er den tredje best plasserte Førde symjaren etter stemnet.

I 2006 klassen hadde vi med oss Ludvik Guldhav. Han setter pers på alle sine øvelser, og ender på 16 plass sammenlagt. Han imponerer stort på 100 butterfly, 200 bryst og 200 rygg, der han får full klaff, og forbedrer allerede sine ganske ferske personlige rekorder ein heil del. Dette ser veldig lovende ut for Ludvik fremover.

I 2005 klassen har vi Anders Scheflo Kvåle. han har som ett høyt hengende mål, å komme inn bland dei 30 beste som får komme til ÅM. Han er nr 36 på landsrankingen før LÅMØ. Han starter fredagen med 400 fri, og har nok ikkje blitt heilt kvitt ein skikkelig forkjølese, som hang godt i dagen før. Han kommer inn rett bak sin egen pers. Lørdag og søndags øvelsane skal gå mykje bedre. på 100 fly, så knuser han til, og overasker noe vanvittig med ny LÅMØ klubbrekord i 14 års klassen på 1:07:72. På 200 bryst perser han med 4,5 sekund. På 200 rygg, så er han i heat 2, bane 4. Det er 4 heat, og de antatt beste kommer i siste heat. Anders åpner fantastisk, Kicker ut fra start, og lager en luke til de andre ganske raskt. Anders svømmer en fantastisk 200 rygg, og med en kunsende avslutning, så er det tilslutt berre to stk fra finale heatet som klarer å komme inn før Anders. Dermed får han sin første LÅMØ medalje, noe som gjer han hoppende glad. Han setter også ny LÅMØ klubbrekord i 14 års kalssen, og samtidig slår han også Kristoffer Dolve Birkeland sin tid fra 2008 på LÅMØ med ca 4 sekund, og dermed er dette den beste tiden en svømmer fra Sogn og fjordane har prestert på 200 rygg i 14 årsklassen på LÅMØ. Anders setter også pers på 200 medley, og ender som nr 7 i sin årsklasse sammenlagt. Han klarer også å komme inn topp 30, og er klar for ÅM. 

På bildet: Anders er hoppende glad for sin bronsemedalje på 200 rygg.

I 2004 klassen, så har vi Oliver Øksland, Simen Furesund Grimeland og Reinert S. Erland. Dei tre gutane får ikkje til 400 fri på fredagen, og etter ein liten pepptalk på kvelden som handler om oppvarming, motivasjon og hva vi holder på med, så blir det andre boller på lørdag og søndagen. Guttene tar oppvarmingen seriøst, noe som sprer seg til resten av gruppa. Dei presterer veldig bra på resten av øvelsene sine. Oliver får tre personlige rekorder. Simen får ein ny persoling rekord, og på 200 rygg, som han ikkje setter personlig rekord på, så er han allikevel så sterk, at han setter ny LÅMØ klubbrekord i 15 årsklassen. Reinert får til ein fantastisk 100 fly på 1:04:59. Det er ny LÅMØ Klubbrekord i 15 års klassen, og holder til en overraskende bronse på denne øvelsen. Han setter pers på 4 øvelser, og klarer med ett nørdskrik å ta tredjeplassen sammenlagt. Reinert er også godt inne på topp 30 listen over dei som kommer til ÅM.

På bildet: Reinert har motatt sin premie for tredjeplassen sammenlagt.

2003 klassen har vi Henrik Stubhaug. Han setter årsbeste på alle øvelser, og perser på 200 rygg. Henrik svømmer sitt siste LÅMØ. Han avslutter med ett stort smil, og reiser heim med en god følelse over å ha prestert bedre enn på lenge.

Oppsummert er vi veldig fornøyd. To stk til ÅM er veldig bra. To medaljer på individuelle øvelser er bra, og tre stk svømmere på topp 10 sammenlagt i sine årsklasser. 8 LÅMØ klubbrekorder, hvorav en er fylkes rekord.




LÅMØ Vest 2019 troppen

Postet av Førde IL - Symjing den 14. Mar 2019

Troppen til Førde IL Symjing som er klar for LÅMØ Vest er på plass på hotellet i Haugesund. De er spente på hva de kan få til i Karmøyhallen. Innsvømminga er unnagjort, og svømmerne har gjort seg kjent med konkurranse arenaen. 

Svømmerne som representerer Førde på LÅMØ Vest er:

2008: Agathe Hvidsten og Bendik Håland.

2007: Vilde Scheflo Kvåle, Jenny Bjørkhaug, Sunniva Skrede Hallanger og Vetle Haram Malterud.

2006: Ludvik Guldhav

2005: Anders Scheflo Kvåle.

2004: Oliver Øksland, Simen Furesund Grimeland og Reinert Solheim Erland.

2003: Henrik Stubhaug.



Masters-NM 2019

Postet av Førde IL - Symjing den 10. Mar 2019

Førde IL Symjing deltok i helga på Masters-NM i svømming i Bergen. Førde stilte med 6 symjarar, den største troppen noen gang, og for første gang med stafettlag. Det var fire damer, og to herrer som deltok. 

På bildet: fv. Randi Scheflo, Sissel Leth-Olsen, Elisabeth Mundal, Øystein Erland, Gizem Ates og Aart Verhage.

I forkant av stemnet, så hadde vi nokre medalje sjangser utifra startlistene, men det måtte kjempes for dei. 4 av deltakarane var debutanter på masters nivå også. 

54 klubbar deltok, og Førde endte opp som 22 beste klubb. Vi tok heile 10 medaljer. Aart Verhage ble den store medalje grosisten med 1 gull, 1 sølv, og 2 bronse.  Øystein Erland tok tre medaljer, 1 sølv og 2 bronse. Gizem Ates tok 1 sølv og 1 bronse. Sissel Leth-Olsen tok 1 bronse. Vi hadde ingen disk gjennom helgen, som også er en bra prestasjon. Det var knytta litt spenning til bl.a ryggsvømminga i hallen med det skeive taket, men det løste dei som svømte rygg veldig bra.

Det var ein tett og jevn innbyrdes duell i klubben mellom Øystein Erland i klasse D og Aart Verhage i Klasse G. Dei var påmeldt mange av dei samme øvelsane og Aart svømte dei fleste gangane nokre heat før Øystein. Aart satte standarden med knallgode tider, som Øystein måtte slå. Kvar gang gjekk det akkurat, men det var nære på mange ganger. På 400 fri, svømte dei i samme heat, og Aart ledet ganske lenge. Men på siste 25, så hadde Øystein ein sluttspurt som skilte dei to i Øysteins favør. Begge to hadde som mål å komme under 30 sekund på 50 fri, og da Aart svømte på 29:18 så fekk Øystein noe å gruble på. Rett før, så hadde ei anna slektning av Øystein svømt inn til ny Europarekord på 50 fri, Elin Knag (BSC) på sin 60 års dag på tiden 29:83, og Øystein ville jo være best i familien av masters svømmerne, men også best i klubben av dei gamle gutta. Han klarte det akkurat, og med en flott avslutning, så svømte han inn på 29:03

Sissel Leth-Olsen overraska både oss, og seg sjølv med veldig imponerende tider i forhold til det som var forventa. Ho hadde ein meget god flyt på alle sine starter, og blei belønna med ein bronsemedalje på 200 fri med tiden 2:36:54.

Randi Scheflo, Elisabeth S. Mundal og Gizem Ates var dei tre andre damene, og dei fekk også mykje bra til Gizem svømte sin aller første 200 rygg, noen sinne, og endte opp med Sølvmedalje. Randi forbedra sine personlige rekorder som var satt på Eid forige veke, og det ganske kraftig. Elisabeth svømte også flott etter sin tvillingfødsel i fjor, og på sin siste start på stafetten, så svømmer hun på 34 sekunder på sin etappe, som er den raskeste 50 fri hun har svømt på lenge.

Før 4x50 fri mix som var siste øvelse, så seie Aart at vi kan klare å komme under 2:10 om alle presterer max av hva de har gjort til no i stevnet. Vi tenker tanken at det hadde vert gøy, men vet at det må max innsats av alle for å få det til. Øystein på første etappe slår til med 28:89 og setter med det også ny pers. Gizem og Elisabeth svømmer også fortere enn de har gjort før, og Aart avslutter med 28:86 på siste etappe. Når vi ser at det står 2:09:04, så jubler vi som om vi har vunnet øvelsen. Det var kanskje høydepunktet og ett verdig punktum for en fantastisk helg. Førde har kommet for å bli i masters verden, og vi skal jobbe videre for å bli flere og bedre.



Vårduppen 2019

Postet av Førde IL - Symjing den 3. Mar 2019

Rekord deltaking på Vårduppen på Eid med heile 46 påmeldte symjarar fra Førde, både approberte og uapproberte. 33 approberte symjarar deltok fra Førde, og dei gjorde sine saker veldig bra. Det vart sett ein ny klubbrekord på 4x100 fri mix med tida 4:20:00. På laget deltok Reinert S. Erland(04), Sunniva S. Hallanger(07), Sivert S. Verhage(02) og Maren V. Årdal(03).

Individuelt hadde Førde heile 5 seniorar på start. Dei hadde sin general prøve før NM-Masters neste helg. Dei fekk ein del svar på kor dei ligg form messig. Det var ein del lyspunkt å se, som viser at treningen har gitt efffekt. Litt rusten start teknikk som må forbedres, og litt mer fart, så blir dette bra.

Hans Fredrik Laache (97) gjorde comeback i bassenget, og viste dei yngre guttane at han ikkje har gløymt gamle kunster. Han starter med 50 butterfly på fine 28:15, for så å gå på en sprekk på 100 fri etappen på stafetten, svømmer inn på 1:04. Etter pausen, så starter han 100 fri individuelt, og åpner på smått utruleg 26:56. Hans Fredrik kommer i mål på dagens beste tid på 56:19, og er like overraska som resten på hva som egentlig skjedde der.

Ein annan tidlegare symjar som også gjorde comeback var Fredrik Book Råheim (03) Han har vert instruktør i klubben for dei yngre barna etter at han hengte badebuksa på kroken, men etter at han overraska seg sjøl på ein trening der han prøvde seg på nokre sprinter, så fant han ut at han ville delta på 50 fri på Eid. Der fossa han inn på smått utruleg 27:32, som gjer at han er blandt dei raskaste aktive symjarane i klubben. Kva kan denne gutten få til med litt trening i kroppen?

Junior symjarane har stort sett forbedra seg på nesten alt dei har stil opp i. Dei har trent godt, og dei har no starta vårsesongen godt. Dei som skal til LÅMØ viser at formen er på vei, medan dei andre skal trene seg i enda bedre form til BSF i April.