Sunnfjord Open Water / Swimrun 2017

Postet av Førde IL - Symjing den 4. Sep 2017

På lørdag arrangerte Førde IL Symjing sin første open water konkurranse. Ifbm. Førde Opp, så kom idèen om å vise fram symjesporten til folket. Å svømme ut til Sanden i Naustdal virket som en meget fristende distanse, så spørsmålet var jo bare å finne rett start plass. Valget ble i elva ved Førdehuset. 

Siden Open Water har flere utfordringer med sikkerhet på arrangementet, så var symjeklubben heilt avhengig av samarbeid med Sunnfjord Kajakk klubb. Dei stilte med kajakk følge heile vegen, slik at symjarane kunne være trygge. Førde Kommune stilte også med brannbåten med to brannmenn i tørrdrakt ombord. Dei hadde i oppgave å konntrolere fjorden, og stoppe evntuelle andre motoriserte båter, og bistå ved behov for hjelp. Det var noken båt stopp, så det viser at det var nødvendig med slik bistand.

I forkant av konkurransen, så kom det også opp ein idè om at siden det var Førde Opp, så kunne vi springe tilbake og opp på Hafstadfjellet (706moh). Arrangemetet fekk då ein dimensjon ekstra, og det skulle vise seg å bli ein utfording som vart meget krevende.

Værmeldingene var i forkant veldig varierende, men dei blei bedre og bedre jo nærmare vi kom. Temperaturen var nokre dager i forkant, mål til 14,5 grader ved start, noko som var som forventa, siden elva kjem med smelte vatn fra Jostedalsbreen. I fjorden vart det målt 16 grader. 

Race day: Sola skein fra nesten heilt blå himmel, og det var vindstille. Perfekte forhold, med topp flo, og masse publikum. Det var to deltagere som hadde meldt seg på. Anne Grete Haugan og Øystein Erland var klar til å hoppe i elva kl 09:00 Lørdag 2/9. Temperaturen ved start hadde sunket med 2 grader, og det ble en frisk start på dagen. Anne Grete som har mykje erfaring fra langsvømming, svømte godt ut direkte fra start. Hun tok tidlig ein ledelse på Øystein, som hadde ein litt rolegare åpning. I første sving i elva, så feilberekna Anne Grete, og pluttselig til Øysteins store overraskelse, så var han 10 meter forran Anne Grete. Hun kom inn i motstrøm i utkanten av svingen, medan Øystein fulgte strømmen forbi. det resulterte i at begge svømte samlet gjennom sentrum der fleire tilskuere hadde stilt seg opp for å sjå på symjarane. Ved siste brua i Førde, så hadde Anne Grete fått opp farten igjen, og seig ifra Øystein, som deltok i sin første OW konkurranse. 

Mange kajakker fulgte dei to symjarane fra starten og ut i fjorden, og dei undra seg over kva symjarane tenkte på veg utover. Sunnfjord kajakk klubb fekk virkelig vist seg fram i det flotte været, og dei såg ut til å få ein vakker tur utover fjorden.

Halvegs ut i distansen, ved Ultangnes, så var avstanden berre nokre få hundre meter mellom dei to symjarane. Øystein valgte da å ta ein rute langs land, då fjorden svinga vestover, medan Anne Grete svømte meir mittfjords. Det var ingen som var kjent med strømforholdene, så det var å føle litt på det. Det viste seg seinare at Anne Grete hadde muligens fått litt mindre motstand i vatnet enn Øystein, da båtfolket sa at han hadde komt inn i litt motstrøm. Samtidig, så var Øystein no komt inn i den litt kritiske fasen, der han jobba med å få kontroll på taka. Fingrene mista han følesen i ein etter ein, og det blei tilslutt vanskelig å svømme med god teknikk. Dei siste km gjekk veldig seint, 

Anne Grete, akompagniert av sin mann i kajakk, fekk ein vakker tur utover fjorden. Med fjellet Blegja (1304moh) ruvande i vest på veg inn til Naustdal, så vart det ein magisk avslutning på etappen. Anne Grete svømte dei 11 km på 2:38:05. Hun slukte ett par kopper cola på stranden, og for videre inn mot Førde. Øystein kom inn ca 37 minutter seinere, på tiden 3:15:26. Det var en meget sliten mann som kom opp av vannet, og med lite følelse i bein og fingre, så ble det en lengre pause på Sanden. 

Sunnfjord Triatlon hadde varta opp med varm suppe, kaffi, cola og div energidrikke. I tillegg hadde dei satt opp eit svært målsegl og eit skifte telt. Det var ein super måte å komme i mål på svømme etappen på. 

Øystein brukte 18 minutter på Sanden før han kom seg videre på løpinga. Han spiste suppe, drakk cola, Drakk energi drikke og spiste sjokolade sponsa av Spenst, snakka med mange folk, og fekk omsider følelse i fingrene til å kunne skifte kle. Når han omsider kom igang med løpinga, så gjekk det ca 40 minutt inn i løpinga, før smerter i beina løyste seg, og det gjekk ann å jogge jamnt. 

Anne Grete kom inn til Førde etter ca 4 timer total tid, til eit folkehav. Det er uvist kor mykje folk det har vert på tidspunktet, men det kan ha vert fleire tusen personer der. Det gjekk litt fort i svingane, så Anne Grete for litt under radaren til Speaker og rett inn i fjellet. Det som møter løperene dei siste km er ein stigning på 706 meter med parti på opp i 35%, og med snitt på 17,5% heilt til toppen. Det var brutalt, og det blei gåing oppover. 

Øystein kommer inn til Førde etter å ha brukt 1:37 på løpinga, og med pausen på Sanden, hadde han passert 5 timer inn til Førde. Då han kom inn på Rådhusplassen til Folkehavet, så var speaker klar langs løypa. Ein vanvittig kjensle av å få vinger, og dei meterane blandt folk føltes som han ikkje var sliten. Etter sko bytte og intervju med speaker Tom Farsund, Litt energi drikke fra Spenst sin stand, så bar det rett inn i bakken. Det vart bråstopp i trappene, og det vart heilt klart at det handla berre om å komme til toppen på ein eller annen måte. Det blei mange stopp for å snakke med masse løpere fra Førde Opp som var på vei ned igjen, så det blei nokre kjærkomne pauser for beina. Verken Anne Grete eller Øystein hadde deltatt på motbakke løp før, så dette var ein ny utfordring.

Anne Grete kom i mål på tiden 5:04:27. Øystein kom i mål på tiden 6:23:04. 

Ein fantastisk konkurranse i ein vakker fjord, med ein spektakulær avsluttning. Dette skal bli gjentatt neste år, og da håper vi på fleire deltagere som vil bryne seg på tidene fra i år. Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.